RESEPI PILIHAN

RESEPI PILIHAN

RESEPI IKAN SIAKAP KUKUS ALA REBUS
BAHAN :
1. Seekor ikan siakapRESEPI IKAN SIAKAP KUKUS ALA REBUS
BAHAN :
1. Seekor ikan siakap
- Kelar ikan, lumur dengan garam, halia dan bawang putih yang ditumbuk
- Perap, ketepikan dulu
2. Dua ulas bawang putih - hiris
3. Sebelah bawang besar - hiris
4. Sebiji cili hijau - hiris
5. 5 helai daun limau purut - siat2 sikit
6. 3 batang serai - diketuk
7. Sebiji buah tomato - belah 6
8. 2 biji air asam limau nipis
9. Sebiji bawang putih jeruk - hiris
10. Garam, gula secukup rasa
11. Helia - 1inci dihiris

CARA-CARA :
1. Masukkan 2 gelas air dalam kuali
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili, dau limau purut dan serai.
3. Masukkan garam gula.
4. Bila mendidih, bawang putih jeruk, tomato, air asam limau dan ikan.
5. Tutup kuali sekejap.
6. Rasa la cukup ke masam, manis, masin.
7. Hidang dan make la.

RESEPI IKAN SIAKAP SWEET SOUR (MASE MANIH)
BAHAN :
1. Seekor ikan (siakap atau ikan bawal)
- kelar ikan
- lumur dengan garam, halia dan bawang putih yg ditumbuk
- goreng ikan sampai garing
2. Bawang besar sebiji- hiris
3. Cili hijau - hiris
4. Buah tomato - hiris
5. Sekeping nenas - hiris
6. Sos tiram - Sesudu besar
7. Sos tomato - 3 sudu besar
8. Sos cili - 3 sudu besar
9. Sedikit daun ketumbar

CARA-CARA :
1. Tumis bawang besar dan cili hijau
2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili
3. Masukkan secawan air
4. Bila mendidihkan, masukkan nenas, tomato dan daun ketumbar.
5. Dah masak, curahkan kuah atas ikan....
6. Hidang dan make la.

NASI KERABU DAN ULAM

1. Bahan-bahan

- 500g beras
- air secukupnya
- 10 kuntum bunga bunga telang
( direndam untuk di ambil airnya)
- perwarna

2. Ulam-ulam ( dihiris halus )

- 1 batang bunga kantan
- 50g daun serai kayu
- 1btg serai
- 50g daun kesum
- 100g tauge

CARA-CARA

1. Satukan beras yang telah dicuci, masukkan perwarna, air, air bunga telang
2. masak sehingga kering, dan biarkan beras itu masak
3. hidang bersama ulam-ulam apabila sudah masak.

CARA MEMBUAT TUMIS NASI KERABU
1. 200g santan pekat
2. 4 biji cili kering
3. 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih - dikisar
4. 1 keping asam gelugur
5. 3 sudu besar budu
6. gula secukup rasa

CARA_CARA
1. Panaskan santan hingga naik minyak
2. masukkan bahan kisar,asam keping,budu, gula secukup rasa.biarkan sebati.
3 Hidangan bersama nasi kerabu.

- Kelar ikan, lumur dengan garam, halia dan bawang putih yang ditumbuk
- Perap, ketepikan dulu
2. Dua ulas bawang putih - hiris
3. Sebelah bawang besar - hiris
4. Sebiji cili hijau - hiris
5. 5 helai daun limau purut - siat2 sikit
6. 3 batang serai - diketuk
7. Sebiji buah tomato - belah 6
8. 2 biji air asam limau nipis
9. Sebiji bawang putih jeruk - hiris
10. Garam, gula secukup rasa
11. Helia - 1inci dihiris


CARA-CARA :
1. Masukkan 2 gelas air dalam kuali
2. Masukkan bawang besar, bawang putih, cili, dau limau purut dan serai.
3. Masukkan garam gula.
4. Bila mendidih, bawang putih jeruk, tomato, air asam limau dan ikan.
5. Tutup kuali sekejap.
6. Rasa la cukup ke masam, manis, masin.
7. Hidang dan make la.


RESEPI IKAN SIAKAP SWEET SOUR (MASE MANIH)
BAHAN :
1. Seekor ikan (siakap atau ikan bawal)
- kelar ikan
- lumur dengan garam, halia dan bawang putih yg ditumbuk
- goreng ikan sampai garing
2. Bawang besar sebiji- hiris
3. Cili hijau - hiris
4. Buah tomato - hiris
5. Sekeping nenas - hiris
6. Sos tiram - Sesudu besar
7. Sos tomato - 3 sudu besar
8. Sos cili - 3 sudu besar
9. Sedikit daun ketumbar


CARA-CARA :
1. Tumis bawang besar dan cili hijau
2. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili
3. Masukkan secawan air
4. Bila mendidihkan, masukkan nenas, tomato dan daun ketumbar.
5. Dah masak, curahkan kuah atas ikan....
6. Hidang dan make la.


NASI KERABU DAN ULAM


1. Bahan-bahan


- 500g beras
- air secukupnya
- 10 kuntum bunga bunga telang
( direndam untuk di ambil airnya)
- perwarna


2. Ulam-ulam ( dihiris halus )


- 1 batang bunga kantan
- 50g daun serai kayu
- 1btg serai
- 50g daun kesum
- 100g tauge


CARA-CARA


1. Satukan beras yang telah dicuci, masukkan perwarna, air, air bunga telang
2. masak sehingga kering, dan biarkan beras itu masak
3. hidang bersama ulam-ulam apabila sudah masak.


CARA MEMBUAT TUMIS NASI KERABU
1. 200g santan pekat
2. 4 biji cili kering
3. 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih - dikisar
4. 1 keping asam gelugur
5. 3 sudu besar budu
6. gula secukup rasa


CARA_CARA
1. Panaskan santan hingga naik minyak
2. masukkan bahan kisar,asam keping,budu, gula secukup rasa.biarkan sebati.
3 Hidangan bersama nasi kerabu.